Egerfarmosi Önkormányzati ingatlan energetikai korszerűsítése

  • a kedvezményezett neve: Egerfarmos Községi Önkormányzat
  • a projekt címe: Egerfarmosi Önkormányzati ingatlan energetikai korszerűsítése”
  • a szerződött támogatás összege: 90 127 000 Ft.
  • a támogatás mértéke (%-ban): 100%
  • a projekt tartalmának bemutatása:

Jelen pályázat során az Egerfarmosi Művelődési Ház és Könyvtár felújítási munkálataira kerül sor. Az épület

FELÚJÍTÁS: Az épület meglévő állapota szerinti besorolása elmarad a HH szinttől, így pusztán a Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje, és/vagy a kapcsolódó fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése nem nyújthat megfelelő megoldást. Emiatt elsősorban a határoló szerkezetek hőszigetelése és másodsorban egy korszerű fűtési rendszer kiépítése a cél. Az épület határoló szerkezeteinek hőszigetelését valósítjuk meg első sorban. Minden, korábbi pályázatban fel nem újított határoló szerkezet cserére kerül vagy utólagos hőszigeteléssel látjuk el. A csomóponti kialakításnál külön figyelmet érdemel későbbiek során a lábazati hőszigetelés és a tetőkonzol körbeszigetelés is, mivel ezekkel az energetikai számítások során számoltunk. A szükséges és elégséges hőszigetelő mennyiséghez képest esetenként 2-4 cm többlet vastagságot alkalmazunk, hogy a hőtermelő és hőleadó gépészeti elemek méreteit csökkenteni tudjuk, illetve az építőiparban járatos méretek kerüljenek beépítésre, ezzel is moderálva a kivitelezés – itt fel nem sorolt – kockázatait.

A korábban említett hőszivattyús rendszerek fűtési előremenő hőmérsékletét meghaladó 55/45 °C hőlépcsővel lehet számolni, mely kellemes komfortot tud biztosítani radiátoros rendszer esetében. A hőfoklépcsőt a kondenzációs gázkazán maximális hatásfokú üzeméhez igazítottuk, viszont a biomassza kazán esetén ezt meghaladó mértékben is ki tudjuk használni üzemeltetési igények függvényében. A hőtermelő berendezések kettőzésére azért van szükség, mert az Önkormányzat előmunkával tudja biztosítani a környéken begyűjtött faanyagból az épület fűtését, de ennek hiányában, vagy akár üzemszünet idején való temperálásra vagy nyári melegvíz termelésre kiválóan alkalmas a mellétett kondenzációs gázkazán, aminek folyamatos élőmunka igénye nincs, így az átcsoportosíthat. A biomassza kazán telepítésén túl legalább 35 kW-os gázkazán szükséges az épület temperálására vagy részleges kifűtésére. Az épület teljes csúcsidőszakban történő kifűtésére a biomassza kazán alkalmas. A használaton kívüli temperálást és a nyári használati melegvíz termelést a gázkazán tudja biztosítani. Központi fűtési rendszer kiépítésekor a helyiségenkénti hőfokszabályozás mellett termosztatikus szelepek és automatizált rendszerek segítik a megfelelő hőkomfort biztosítását.

Tetőre 10 kW fotovoltaikus cellákkal napelemrendszert telepítünk, elsősorban a tartószerkezeti falak feletti tetőszakaszokon kiviteli tervekben meghatározott módon és szögben.

  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 02. 28.
  • projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-HE1-2017-00025

Megszakítás