Tisztelt Egerfarmoson élõk!

Községi Önkormányzat Polgármestere
3379. Egerfarmos, Dózsa György út 1.
Tel/fax: 36/490-910; tel: 36/590-004
WEB: www.egerfarmos.hu; E-mail: egerfarmos@egerfarmos.hu

Az Önkormányzat a Civil Szervezetekkel együttmûködve, több pályázatot nyújtott be és nagy örömünkre jelentõs összegeket el is nyert. Ezek: Tájház hátsó részének felújítása, tetõcsere, új csatornával. A Kandó Kálmán alapítvány erre a célra 7.106.556.- forint vissza nem térítendõ támogatást nyert. A Polgárõrség a közbiztonság javítására, a bûnmegelõzésre térfigyelõ kamerarendszer kiépítésére pályázott sikerrel, s nyert erre a célra 5.569.458.- forint vissza nem térítendõ támogatást. Az Õszirózsa Nyugdíjas Szervezet ugyan ilyen módon nyert 350.000.- forintot fellépõ ruhák vásárlására. Az Önkormányzat kiadvány készítésére pályázott sikeresen, s nyert 1.600.000.- forintot. Ehhez 432.000.- önerõt kell mellétenni.
Ebbõl a tájékoztatóból jól látszik, hogy a közelmúltban 14.626.014.- forint pályázati forrás érkezett a településre. Fontos tudni azonban, hogy ezek a pályázatok utófinanszírozottak, vagyis a beruházást meg kell valósítani, a számlákat ki kell fizetni, s az elszámolást követõen, késõbb kapjuk meg a pénzt.
A mai nehéz gazdasági helyzetben önkormányzatunk nem tud közel 15 millió forintot megelõlegezni, illetve nélkülözni.
A Képviselõ-testület többször tárgyalta a témát, s magánbeszélgetések alkalmával is kereste a megoldást. Mivel a költségvetésbõl semmilyen körülmények között nem tudjuk elõteremteni a forrást, ezért sajnálatos módon két lehetõség közül választhatunk: VAGY
 
1. Legnagyobb sajnálatunkra visszamondjuk a nyertes pályázatot – EZT SEMMIKÉPPEN NEM AKARJUK, VAGY
2. Megkeressük azt a forrást, melyet a beruházás mellé tudunk tenni.

A Képviselõ –testület a június 26-án tartott ülésén a második megoldás mellett döntött. Senki nem támogatja azt, hogy már megnyert pályázatról lemondjunk, annál is inkább, mert a pályázott cél nagyon fontos a település lakossága számára, s jól látszik, hogy saját forrásból nem tudjuk megvalósítani.
A cél érdekében olyan döntés született, hogy a meglévõ, külterületi 0299/1 helyrajzi számú, szántóterületet értékesíti. A döntés nem volt egyszerû, hosszas tárgyalás elõzte meg, s garanciát is tett a testület mellé. A befolyt összegbõl megvalósulnak a beruházások, s amikor a pályázati összeg megérkezik, lesz egy alap, amit eljövendõ pályázatok önerejéhez tudunk felhasználni. Fontos elv továbbra is, hogy „vagyonért vagyont” kell szerezni.
Természetesen van koncepció arra is, ha esetleg nem lesz olyan pályázati kiírás, ami a községünknek fontos célt tartalmazza. A föld árát akkor is beruházásra költjük, hiszen elengedhetetlen a falu központjában lévõ járda javítása, a Mûvelõdési Ház nagytermének részleges felújítása, s fontos lenne a temetõ kerítésének befejezése is.
Fentiekbõl látszik, hogy nem mûködésre kívánjuk fordítani az összeget, ezzel senki nem értene egyet.
Bízom abban, hogy tájékoztatómmal sikerült bemutatnom az elõttünk álló feladatok, beruházások örömét és a megvalósításukhoz vezetõ utat.
Kérem a tisztelt lakosságot, támogassa a község vezetõ testületének elképzeléseit, s rosszindulatú, romboló hangnemû megjegyzésekkel ne rontsa el a nyertes pályázatok fölötti örömet.
Természetesen az elõremutató, építõ jellegû kritikát szívesen fogadjuk, segítõ szándékú észrevételeikre mindig számítunk!

Egerfarmos, 2012. június 27.

Tisztelettel:

Poczokné Blanár Gabriella
polgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás