Jövõ év szeptemberére várható az új leader stratégia

2014. december 15.

Negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a Vidékfejlesztési Napot december 9-én és  10-én a Vajdahunyad-várban, amely bemutatta és lezárta a szervezet munkáját.

A rendezvényen Egyesületünk részérõl részt vett Almádi János elnök és Forgács István munkaszervezet vezetõ is.
A program második napjának fejlesztéspolitikai elõadásai keretében az 2014-2020-as Általános fejlesztési irányelvek mellett a Vidékfejlesztési Program, valamint a Földmûvelésügyi Minisztérium agrár- és helyi fejlesztési programjainak fõbb irányai is bemutatásra kerültek.
Dr. Viski József, a Miniszterelnökség, agrár-vidékfejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkára vázolta a 2014-2020 IH operatív feladatokat, az intézményi rendszer változásait. Az elõadást nagy érdeklõdéssel hallgattuk, remélve a LEADER program jövõjét érintõ bizonytalanság csökkenését.
Nos, amint a LEADER program Irányító Hatóságának feladatait is ellátó államtitkárság helyettes államtitkárának elõadásából megtudtuk: az év elején történt elõzetes regisztráció a továbbiakban is érvényes, a 2015. januárban megtörténõ pontosítások után induló képzésekkel pedig elkezdõdhet a helyi LEADER stratégiák alkotásának folyamata, amely várhatóan 2015. szeptemberében fog lezárulni.
Reményeink szerint a nyár folyamán az is ki fog derülni, hogy a 2014-2020-as idõszakban az Európai Unió által Magyarországnak nyújtott mintegy 1200 milliárd forint Vidékfejlesztési támogatások  5 %-át kitevõ LEADER fejlesztési forrásokból Akciócsoportunk milyen konkrét összeggel részesülhet majd.

Forgács István
munkaszervezet vezetõ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás